Što onda roditelj treba odlučiti? Rižini proizvodi su često i dio snack-ova kod starije djece! Da li je arsen u riži time opasan za bebe i djecu?
Iako su djeca posebno osjetljiva, a najviše izložena ovakvim tvarima i proizvodima koje ih sadrže, s par jednostavnih tehnika taj rizik možemo značajno umanjiti. Baš zato, danas ti donosim detaljan tekst o arsenu u kojem ćeš saznati sve detalje.
Što izbjegavati, što davati, koliko je dovoljno, a koliko previše?
Anorganski arsen, olovo, kadmij i živa četiri su teška metala koja utječu na gubitak IQ-a, nedostatak pažnje, učenje i ponašanje kod djece koja su izložena tim metalima putem hrane ili drugih izvora. Arsen, olovo i kadmij su i jaki karcinogeni za ljude.
Arsen se u okolišu nalazi u anorganskim i organskim oblicima. Anorganski oblici arsena su toksičniji, a njihovo dugotrajno unošenje može imati brojne štetne učinke poput kožnih lezija, neurotoksičnosti, kardiovaskularnih bolesti i dr.
Glavni prehrambeni izvori anorganskog arsena su riža, proizvodi od riže, druge žitarice, proizvodi na bazi žitarica te voda za piće, a najviše su izložena djeca mlađa od tri godine.
Anorganski arsen je prirodno prisutan u podzemnim vodama u mnogim zemljama. S obzirom na to da se riža uzgaja u poplavljenim uvjetima više je izložena toksinima i lakše apsorbira arsen iz podzemnih voda nego drugi usjevi poput pšenice ili ječma. Također, arsen u riži se taloži u jestivom zrnu, dok se u drugim žitaricama može taložiti u lišću ili mladicama. Time je koncentracija arsena u riži veća nego u drugim žitaricama.
Baš zato je posebno važno istaknuti prisutnost arsena u riži i proizvodima od riže koji predstavljaju glavni izvor izloženosti arsenu za malu djecu. Arsen je toksičan za sve, ali bebe su osjetljivije na njega od odraslih zbog visoke konzumacije proizvoda od riže i malenih tijela. Visoke razine arsena se mogu pronaći u mnogim proizvodima na bazi riže uključujući: rižine pahuljice, rižine krekere, napitak od riže („rižino mlijeko“), žitne pločice koje sadrže rižu, tjestenina od riže…
Što možemo učiniti kako bismo ograničili arsen u riži prilikom prehrane beba i djece?
01
Odaberite bijelu umjesto smeđe riže!
Iako je smeđa riža bogatija hranjivim tvarima od bijele te je izvor vlakana, magnezija, vitamina B1 i B3 te drugih vitamina koje želimo da beba dobije, razine arsena su znatno više u odnosu na bijelu rižu s obzirom na to da se arsen nakuplja u vanjskom sloju koji se prilikom obrade bijele riže uklanja.
Imajte na umu da smeđa riža može biti dio prehrane za vašu bebu, ali nemojte je koristiti više od ostalih vrsta riža misleći kako je to zdravija opcija za njih.
Neke vrste riža koje imaju niže razine anorganskog arsena od ostalih su bijela basmati riža te riža za sushi.
02
Izbjegavajte posluživanje samo proizvoda od riže!
Rižine pahuljice, krekeri i drugi proizvodi napravljeni od rižinog brašna česti su izbor hrane za bebe i malu djecu radi dostupnosti, jednostavne primjene, neutralnog okusa, ali i sigurnosti s obzirom na to da su alergije na rižu rijetke. Međutim, takvi proizvodi sadrže arsen, olovo i kadmij u relativno visokim koncentracijama u usporedbi s ostalom hranom.
Umjesto njih pokušajte birati grickalice bez riže ili grickalice s više vrsta žitarica, koje uključuju rižu.
Pokušajte se odlučiti za nešto hranjivije opcije poput proizvoda na bazi zobi ili pšenice, kašu od kvinoje i sl., a rižine pahuljice za dojenčad, koje predstavljaju glavni izvor arsena u prehrani dojenčadi, pokušajte zamijeniti nekim drugim pahuljicama poput zobenih.
03
Namočite rižu i dobro je isperite nekoliko puta prije kuhanja, a zatim ju kuhajte u puno vode!
Namakanje i ispiranje riže može pomoći u uklanjanju do 60 % sadržaja arsena. Zatim, kuhanje riže u puno vode (koja se odlije prije posluživanja) također smanjuje razinu arsena u riži.
Neka istraživanja sugeriraju kuhanje riže u omjeru vode i riže 6:1 pa odbacivanje viška vode nakon što se riža skuha do željene gustoće.
04
Ograničite učestalost posluživanja riže uz obroke!
Prije svega, vodite se time da prehrana vaše bebe bude raznovrsna. Naravno da možete posluživati i rižu vašem mališanu, ali svakako koristite i druge žitarice te ih mijenjajte kako bi prehrana bila raznovrsna i kako ne biste morali razmišljati o tome koliko riže jede.
Možete koristiti različite žitarice poput zobi, prosa, heljde, pšenice, kvinoje, ječma…
Izvori i reference:
https://mylittleeater.com/
https://hbbf.org/solutions/healthy-baby-foods
Signes-Pastor AJ, Carey M, Meharg AA (2016) Inorganic arsenic in rice-based products for infants and young children. Food Chemistry 191, 128-134.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461401807X
Gray PJ, Conklin SD, Todorov TI, Kasko SM (2016) Cooking rice in excess water reduces both arsenic and enriched vitamin sin the cooked grain. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 33, 78-85.
https://doi.org/10.1080/19440049.2015.1103906
European Commission. Food Safety. Arseni cin food.
https://food.ec.europa.eu/safety/chemical-safety/contaminants/catalogue/arsenic_en