01.04.2024
Kategorija: Dohrana

Arsen u riži – Smiju li bebe jesti rižu?

Arsen u riži je česti razlog zbog kojeg se govori da bebe trebaju izbjegavati rižu, no s druge strane, rižini proizvodi su često prva preporuka u dohrani.
nutrimama arsen u riži featured img
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Što onda roditelj treba odlučiti? Rižini proizvodi su često i dio snack-ova kod starije djece! Da li je arsen u riži time opasan za bebe i djecu?

Iako su djeca posebno osjetljiva, a najviše izložena ovakvim tvarima i proizvodima koje ih sadrže, s par jednostavnih tehnika taj rizik možemo značajno umanjiti. Baš zato, danas ti donosim detaljan tekst o arsenu u kojem ćeš saznati sve detalje.

Što izbjegavati, što davati, koliko je dovoljno, a koliko previše?

Anorganski arsen, olovo, kadmij i živa četiri su teška metala koja utječu na gubitak IQ-a, nedostatak pažnje, učenje i ponašanje kod djece koja su izložena tim metalima putem hrane ili drugih izvora. Arsen, olovo i kadmij su i jaki karcinogeni za ljude.

Arsen se u okolišu nalazi u anorganskim i organskim oblicima. Anorganski oblici arsena su toksičniji, a njihovo dugotrajno unošenje može imati brojne štetne učinke poput kožnih lezija, neurotoksičnosti, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Glavni prehrambeni izvori anorganskog arsena su riža, proizvodi od riže, druge žitarice, proizvodi na bazi žitarica te voda za piće, a najviše su izložena djeca mlađa od tri godine.

nutrimama arsen u riži raznolikost hrane

Anorganski arsen je prirodno prisutan u podzemnim vodama u mnogim zemljama. S obzirom na to da se riža uzgaja u poplavljenim uvjetima više je izložena toksinima i lakše apsorbira arsen iz podzemnih voda nego drugi usjevi poput pšenice ili ječma. Također, arsen u riži se taloži u jestivom zrnu, dok se u drugim žitaricama može taložiti u lišću ili mladicama. Time je koncentracija arsena u riži veća nego u drugim žitaricama.

Baš zato je posebno važno istaknuti prisutnost arsena u riži i proizvodima od riže koji predstavljaju glavni izvor izloženosti arsenu za malu djecu. Arsen je toksičan za sve, ali bebe su osjetljivije na njega od odraslih zbog visoke konzumacije proizvoda od riže i malenih tijela. Visoke razine arsena se mogu pronaći u mnogim proizvodima na bazi riže uključujući: rižine pahuljice, rižine krekere, napitak od riže („rižino mlijeko“), žitne pločice koje sadrže rižu, tjestenina od riže…

No, nema mjesta pretjeranoj brizi. Raznolikost hrane koje nudimo svom djetetu te znanje o tome koje proizvode izbjegavati, a kojima dati prednost, mogu značajno smanjiti izloženost ovakvim tvarima.
nutrimama arsen u riži što učiniti

Što možemo učiniti kako bismo ograničili arsen u riži prilikom prehrane beba i djece?

nutrimama odaberite bijelu rižu

01

Odaberite bijelu umjesto smeđe riže!

Iako je smeđa riža bogatija hranjivim tvarima od bijele te je izvor vlakana, magnezija, vitamina B1 i B3 te drugih vitamina koje želimo da beba dobije, razine arsena su znatno više u odnosu na bijelu rižu s obzirom na to da se arsen nakuplja u vanjskom sloju koji se prilikom obrade bijele riže uklanja.

Imajte na umu da smeđa riža može biti dio prehrane za vašu bebu, ali nemojte je koristiti više od ostalih vrsta riža misleći kako je to zdravija opcija za njih.

Neke vrste riža koje imaju niže razine anorganskog arsena od ostalih su bijela basmati riža te riža za sushi.

nutrimama izbjegavate posluživanje samo riže

02

Izbjegavajte posluživanje samo proizvoda od riže!

Rižine pahuljice, krekeri i drugi proizvodi napravljeni od rižinog brašna česti su izbor hrane za bebe i malu djecu radi dostupnosti, jednostavne primjene, neutralnog okusa, ali i sigurnosti s obzirom na to da su alergije na rižu rijetke. Međutim, takvi proizvodi sadrže arsen, olovo i kadmij u relativno visokim koncentracijama u usporedbi s ostalom hranom.

Umjesto njih pokušajte birati grickalice bez riže ili grickalice s više vrsta žitarica, koje uključuju rižu.

Pokušajte se odlučiti za nešto hranjivije opcije poput proizvoda na bazi zobi ili pšenice, kašu od kvinoje i sl., a rižine pahuljice za dojenčad, koje predstavljaju glavni izvor arsena u prehrani dojenčadi, pokušajte zamijeniti nekim drugim pahuljicama poput zobenih.

nutrimama namakanje i ispiranje riže

03

Namočite rižu i dobro je isperite nekoliko puta prije kuhanja, a zatim ju kuhajte u puno vode!

Namakanje i ispiranje riže može pomoći u uklanjanju do 60 % sadržaja arsena. Zatim, kuhanje riže u puno vode (koja se odlije prije posluživanja) također smanjuje razinu arsena u riži.

Neka istraživanja sugeriraju kuhanje riže u omjeru vode i riže 6:1 pa odbacivanje viška vode nakon što se riža skuha do željene gustoće.

nutrimama ograničite učestalost posluživanja riže

04

Ograničite učestalost posluživanja riže uz obroke!

Prije svega, vodite se time da prehrana vaše bebe bude raznovrsna. Naravno da možete posluživati i rižu vašem mališanu, ali svakako koristite i druge žitarice te ih mijenjajte kako bi prehrana bila raznovrsna i kako ne biste morali razmišljati o tome koliko riže jede.

Možete koristiti različite žitarice poput zobi, prosa, heljde, pšenice, kvinoje, ječma…

Izvori i reference:

https://mylittleeater.com/
https://hbbf.org/solutions/healthy-baby-foods

 

Signes-Pastor AJ, Carey M, Meharg AA (2016) Inorganic arsenic in rice-based products for infants and young children. Food Chemistry 191, 128-134.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461401807X

 

Gray PJ, Conklin SD, Todorov TI, Kasko SM (2016) Cooking rice in excess water reduces both arsenic and enriched vitamin sin the cooked grain. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess 33, 78-85.

https://doi.org/10.1080/19440049.2015.1103906

 

European Commission. Food Safety. Arseni cin food.

https://food.ec.europa.eu/safety/chemical-safety/contaminants/catalogue/arsenic_en

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!