Ova tri recepta pokušavaju svježinu dovesti u tvoju kuhinju. Na brz i jednostavan način možeš složiti ukusne alternative za svoju djecu kao i priloge uz druga jela koja će obogatiti njihov sastojak! Brzi i fini recepti nisu nikad bili jednostavniji!
Cilj je uvijek složiti cjelokupan i izbalansirani obrok ili međuobrok koji potiče djetetov rast i razvoj kao i interes prema istraživanju novih okusa i namirnica.
Više ovakvih recepata, tjednih jelovnika, savjeta i podrške potraži u “Daj još jedan griz!” tečaju.
Krekeri od svježeg sira i sjemenki
Vrijeme pripreme
15-20 minuta + oblikovanje krekera
Porcije
Ovisi o obliku krekera; služi kao zdrava grickalica
Sastojci:
500 g svježeg sira
1 dcl bučinih sjemenki
1 dcl suncokretovih sjemenki
0.5 dcl sezamovih sjemenki
0.5 dcl chia sjemenki
0.5 dcl maslinovog ulja
1 šalica brašna (heljdino ili pirovo)
Sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C s ventilacijom
- Ako imate manje dijete, svakako veće sjemenke narežite nožem na male dijelove
- Sve sastojke pomiješajte, razvaljajte na debljinu 0.5 cm i režite na željene oblike
- Pecite ih 15 – 20 minuta dok rubovi ne počnu tamniti
- Ako imate veće dijete (iznad 3 godine) slobodno ih zapečite i malo jače – biti će jako ukusni i hrskavi!
Tjestenina s umakom od kelja
Vrijeme pripreme
20 minuta + kuhanje tjestenine, riže ili prosa
Porcije
Za 3 osobe
Sastojci:
250 g kelja
50 g tostiranih badema (mogu i suncokretove sjemenke)
1/2 soka limuna (može i malo korice ako nije prskan)
1 mali, zreli avokado
1 dcl maslinovog ulja
Par listova bosiljka ili peršina, te začini po želji (sol, papar, kajenski papar)
Priprema:
- Kelj očistite, operite i narežite na manje dijelove
- Stavite vodu kuhati i kad je zakipila, kratko blanširajte kelj (par minuta biti će dovoljno)
- Malo ga rashladite te ga sa svim ostalim sastojcima smiksajte u blenderu
- Ako vam je umak pregust, dodajte mrvu vode ili maslinovog ulja
- Na kraju pomiješajte s kuhanom tjesteninom, rižom ili prosom
Noklice od prosa
Vrijeme pripreme
Ovisno o uputama na pakiranju za proso kao i kuhanju popratne juhe
Porcije
Za 6 osoba
Sastojci:
1 dcl ili 90 g prosa (sirovog)
2 jaja
Sol, papar i po želji sitno sjeckani peršin
1 žlica pirovog brašna
Opcionalno: prstohvat kurkume ako želite da su noklice žute
Priprema:
- Skuhati proso prema uputama na pakiranju
- Ako je ostalo vode, dobro ga iscijediti i pustiti da se ohladi
- Umiješati začine, peršin, jaja i brašno i sve dobro pomiješati i pustiti par minuta da se poveže
- Grabiti žlicom i stavljati u kipuću juhu te kuhati par minuta
Želite naučiti više o dohrani bebe?
Tečaj dohrane
Knjiga o dohrani
Mini tečaj
Sigurno kroz hranjenje
Tečaj izbirljivosti
Tečaj o prehrani