Ovaj sladoled svakako ima čokoladni okus, ali nema čokolade ni kakaa kako bi bio pogodan i za bebe i manju djecu, a uz to je bogat i zdravim masnoćama.
Vrijeme pripreme
10 minuta + hlađenje
Porcije
8 sladoleda
Kakao sadrži kofein, teobromin i druge tvari koje imaju stimulirajući efekt. S obzirom na to da su bebe i mala djeca podložniji djelovanju ovakvih tvari i utjecaj na ovu populaciju još nije do kraja razjašnjen, kakao je najbolje potpuno izbjegavati do 12. mjeseca. Kofein i teobromin mogu imati utjecaj na djetetovo ponašanje, razvoj i živčani sustav. Velike količine kofeina povezane su s nervozom, problemima sa spavanjem i apetitom, a mogu i pogoršati refluks.
Nakon prve godine kakao možete koristiti umjereno i rijetko, ali izbjegavajte proizvode koji uz kakao sadrže i velike količine šećera (čokoladno mlijeko, mliječne čokolade, slatkiši itd.)
Srećom, rogač ti može poslužiti kao vjerodostojna alternativa. Osim toga, rogač je izuzetno bogat hranjivim tvarima i djeluje blagotvorno na probavu, a uzgaja se i na našem podneblju!
Vjerujem da će biti posebno zanimljiv onima čije dijete ne smije jesti mliječno zbog alergije ili osjetljivosti, a bebi ga slobodno ponudite nakon što ste uveli lješnjak.
Sastojci
200 ml kokosovog mlijeka iz limenke
4-6 svježih datulja (doziraj ovisno o tome koliko slatko volite, a ako radiš za bebu potpuno ih izostavi jer će i bez njih biti ukusan i sladak)
3 žlice tamnog rogača
3 žlice maslaca od lješnjaka
1 velika, zrela banana
Postupak

- Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i dok se sve ne sjedini. Ako koristiš suhe datulje, bilo bi ih dobro prije kratko namočiti u toploj vodi kako bi omekšale.
- Na kraju sve rasporedi u kalupe (meni su najpraktičniji silikonski) i stavi u zamrzivač na par sati.
- Bebi nemoj ponuditi sladoled odmah iz zamrzivača već ga ostavi 10ak minuta na sobnoj temperature i ponudi ga nakon toga. Isto tako, nikad nemoj pustiti bebu da jede bez nadzora, o kojoj god hrani da se radilo.