26.02.2024
Kategorija: Dohrana

Heljda u dohrani bebe

Heljda je nutritivno bogata pseudožitarica koja se konzumira poput žitarica, a predstavlja zapravo voćnu sjemenku.
nutrimama heljda u dohrani bebe
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Danas ti pišem o heljdi i nadam se da ću te nadahnuti da joj daš (još jednu) priliku.

Često se ovakve namirnice odvažimo kupiti i probati tek onda kad stigne naša beba. Ali najčešće se na kraju opet okrenemo poznatim žitaricama koje imamo naviku koristiti i na kraju ove ‘egzotične’ opet ostanu stajati u ladici.

Kako koristiti heljdu u dohrani bebe?

Spremam je na slatko, naprimjer u kašama za doručak, ili opet na slano, samo kuhanu kao prilog nekim mesnim umacima ili kao heljdoto umjesto rižota (s gljivama se odlično ljubi).

Isto tako, heljdino brašno mi je obavezni sastojak palačinki i vafla otkako izbjegavam gluten i moram priznati da mi od svih bezglutenskih brašna daleko najbolje mijenja pšenično ili pirovo.

Ja moram priznati da mi je trebalo dugo da ju naučim kombinirati, ali sad je neizostavni dio naše kuhinje i uvijek imam bar jedno pakiranje u ladici.

nutrimama heljda u dohrani bebe

Kakvu nutritivnu vrijednost ima heljda?

Heljda (Fagopyrum esculentum) je namirnica iz skupine pseudožitarica, koje se konzumiraju na isti način kao i žitarice, ali zapravo predstavlja voćnu sjemenku. Originalno potječe iz središnje Azije, a uzgaja se i u sjevernoj Europi.

Odlično uspijeva na poljima Hrvatskog zagorja i Međimurja pa je s ponosom možemo smatrati i nacionalnom (lažnom) žitaricom. Mene posebno razveselila činjenica da ju se zbilja često može naći u ponudi u restoranima u tom kraju.

Zahvaljujući izuzetnom nutritivnom sastavu, heljda se može pohvaliti sve većom popularnošću, naročito u dohrani beba i prehrani djece.

Nutritivna vrijednost heljde značajno se ističe naspram drugih vrsta žitarica. Ugljikohidrati su najzastupljenija skupina hranjivih tvari koje nalazimo u heljdi, no sadrži i nezanemariv udio proteina te različitih vitamina, minerala i antioksidansa.

Heljda se često razmatra kao izvor vitamina B – skupine, a iz skupine minerala nalazimo magnezij, mangan, bakar, željezo i fosfor. Uspoređujući s drugim žitaricama, minerali prisutni u kuhanoj heljdi dobro se apsorbiraju u našem tijelu. Razlog tome krije se činjenici da heljda sadrži malen udio fitinske kiseline, poznatog inhibitora apsorpcije minerala koji nalazimo u većini žitarica.

Ovo je posebno bitna informacija za male bebe ili djecu koja su vegani ili vegetarijanci. Također obiluje dragocjenim biljnim komponentama i antioksidansima, poput rutina, kvercetina, te luteina i zeaksantina.
nutrimama važnost crijevne mikroflore

Recepti od heljde

Dva recepta za doručak!

nutrimama puding od heljde čoko puding

Čoko puding od heljde

nutrimama puding od heljde šumsko voće recept

Puding od heljde i šumskog voća

Izvori i reference:

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!