Prirodna bojila u slatkišima
Prirodna bojila u slatkišima dolaze iz prirodnih izvora poput biljaka, životinja i algi. Ova bojila mogu imati pozitivan učinak na ljudsko zdravlje zbog sadržaja biološki aktivnih komponenti s antioksidacijskim, antimutagenim, protuupalnim i antiartritičnim svojstvima.
Međutim, prirodna bojila imaju i nekoliko nedostataka.
Bojila u slatkišima identična prirodnima
Bojila identična prirodnima su kemijski sintetizirana tako da je njihova molekularna struktura ista kao kod njihovih prirodnih ekvivalenata.
Iako kemijski identična, ovim bojilima mogu nedostajati dodatni hranjivi benefiti koji su prisutni u prirodnim izvorima.
Sintetska bojila u slatkišima
Sintetska bojila su umjetno proizvedena i često su jeftinija i stabilnija od prirodnih bojila. Međutim, povezuju se s negativnim učincima na zdravlje, uključujući poremećaje ponašanja kod djece i alergijske reakcije.
Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima, postoji šest bojila za koja je potrebno na deklaraciji navesti da mogu utjecati na aktivnost i pažnju djece, a to su: E110 (Sunset yellow), E104 (Quinoline yellow), E122 (Carmoisine), E129 (Allura red), E102 (Tartrazine), E124 (Ponceau 4R).
Kakav utjecaj na zdravlje imaju bojila u slatkišima?
Prema istraživanjima, sintetska bojila mogu imati negativne neurobihevioralne učinke na djecu, uključujući hiperaktivnost, nedostatak pažnje i nemir. Neka istraživanja također navode učinke poput nesanice, razdražljivosti i agresije.
Kronična izloženost sintetskim bojilima može dugoročno utjecati na dječju sposobnost učenja, uspjeh u školi i slaganje s vršnjacima. Simptomi izloženosti sintetskim bojilima često se preklapaju sa simptomima ADHD-a.
Eliminacija sintetskih bojila iz prehrane može smanjiti ove simptome i poboljšati ponašanje kod osjetljive djece.
Na našem tržištu i dalje pronalazimo proizvode koje sadrže sintetska bojila. Najčešće su to razni slatkiši (m&m’s bomboni, Skittles bomboni, Florestal Flopito lizalice monster), arome (Aromar Aroma jagoda), kupovni kolači (Stamevski Prestige domaći kolači), gazirana pića (Monster Energy Lewis Hamilton zero sugar), alkoholna pića (Badel kruškovac, Aperol Aperitivo), itd.
Konkretni savjeti
Cjelovite namirnice
Fokusirajte se na cjelovite namirnice koje prirodno sadrže svoje boje, čime ćete izbjeći nepotrebne aditive i dobiti nutritivno bogatije obroke.
Čitajte deklaracije
Uvijek možete najprije provjeriti popis sastojaka na proizvodima kako biste vidjeli sadrže li bojila, i ako da, koja bojila su prisutna.
Birajte prirodno
Kada je to moguće, birajte proizvode koji koriste prirodna bojila. Ova bojila, iako ponekad manje stabilna i skuplja, mogu ponuditi dodatne zdravstvene benefite.
Izbjegavajte sintetska bojila
Pokušajte izbjegavati proizvode koji sadrže sintetska bojila u slatkišima.
Educirajte se i djelujte
Informirajte se o aditivima u hrani i djelujte na način da podržavate proizvođače koji koriste sigurnije i zdravije alternative.
Birajte prirodne alternative
Kada je to moguće, birajte proizvode koji koriste prirodna bojila. Ova bojila, iako ponekad manje stabilna i skuplja, mogu ponuditi dodatne zdravstvene benefite.
Komentar autorice:
Iako su odobrena od strane regulatornih tijela, sintetska bojila u hrani mogu imati negativne učinke na zdravlje, posebno kod djece. Osim vizualnog poboljšanja hrane, sintetska bojila nemaju drugih pozitivnih karakteristika. Prirodna bojila, iako s nekim nedostacima, predstavljaju zdraviju alternativu.
Svakako prehranom bogatom cjelovitim namirnicama koju preporučujemo i kod bebica i kod male djece izbjegavamo konzumaciju sintetskih bojila, a kroz pažljivo čitanje deklaracija prilikom kupnje proizvoda možemo dodatno smanjiti rizike povezane s umjetnim bojilima i podržati zdravlje djece, a time i cijele obitelji.
Izvori i reference:
https://www.cspinet.org/sites/default/files/attachment/Dyes_Fact_sheet_School_Foods_3.8.2021.pdf
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-colours
https://www.ehn.org/food-dyes-children-health-2652857895.html
https://www.nhs.uk/conditions/food-colours-and-hyperactivity/
https://www.instagram.com/p/Cx4eD20LTmf/?img_index=2
Miller M.D., Steinmaus C., Golub M.S. i sur. (2022) Potential impacts of synthetic food dyes on activity and attention in children: a review of the human and animal evidence. Environ Health 21, 45.
Pitarević A. (2020) Aditivi u hrani. Završni rad. Kemijsko-tehnološki fakultet, Sveučilište u Splitu, Hrvatska.
Pravilnik o prehrambenim aditivima (2010) Narodne novine 62, Zagreb.
Šaravanja N. (2014) Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. Doktorski rad. Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska.
Želite naučiti više o dohrani bebe?
Tečaj dohrane
Knjiga o dohrani
Mini tečaj
Tečaj izbirljivosti
Tečaj o prehrani