16.06.2023
Kategorija: Dohrana

Kada krenuti s dohranom?

Svaka beba je unikatna, no postoje općeniti znakovi spremnosti po kojima možemo lakše utvrditi kada krenuti s dohranom djeteta. Saznajte više o njima ovdje!
nutrimama ana jelekovac jurkin kada krenuti s dohranom
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Kada krenuti s dohranom?

Zašto je uopće bitno kada krećemo s dohranom?

Puno je oprečnih informacija, različitih iskustava te promjena preporuka pa nije čudno što ova pitanja roditeljima stvaraju najviše konfuzije kada je u pitanju uvođenje krute hrane bebi. Česti razlozi ranog kretanja s dohranom su to što je beba ‘velika’ ili ‘mala’, što se krenula često buditi ili češće dojiti, zbog pritiska okoline, bebinog interesa za hranom i sl.

Iako se nekad čine opravdani, takvi razlozi nikako ne ukazuju na to da je bebino tijelo spremno za uvođenje krute hrane i da se morate žuriti s time.

Kada je beba spremna za početak uvođenja dohrane?

Da bi odredili je li beba spremna za početak uvođenja dohrane važno je pratiti dob bebe kao i znakove spremnosti koje pokazuje! Vodeće zdravstvene organizacije preporučuju da se s dohranom kreće u periodu od 4. do 6. mjeseca bebinog života, onda kada se pojave znakovi spremnosti.

nutrimama kada krenuti s dohranom početak uvođenja dohrane
Isto kao i sa svim drugim razvojnim fazama, svaka beba je priča za sebe i samim time ne možemo očekivati da će se znakovi kod beba javljati u isto vrijeme, no kod većine beba oni će se javiti oko navršenog 6. mjeseca.
Na znakove spremnosti možemo gledati kao vanjske znakove koji nam govore da je bebino tijelo iznutra spremno za sigurno hranjenje te prihvaćanje, probavljanje i izbacivanje hrane. Prirodno se javljaju oko 6. mjeseca bebinog života.

Samostalno sjedenje uz minimalnu podršku, samostalno držanje glave i vrata te stavljanje stvari u usta u sjedećem položaju su motorički znakovi spremnosti koji su bebi potrebni za sigurno i učinkovito žvakanje i gutanje, dok je kognitivni znak spremnosti interes za hranom.

Koji znakovi spremnosti nam daju do znanja da možemo krenuti s dohranom?

nutrimama kada krenuti s dohranom znakovi spremnosti djeteta
  • Samostalno sjedenje uz minimalnu podršku – kontrola trupa je najvažniji znak spremnosti za početak dohrane! Jako je važno znati da samostalno sjedenje nije isto što i samostalno posjedanje. Ako beba ne može zadržati sjedeći položaj uz minimalnu podršku par sekundi nego odmah pada, to je znak da beba još nije spremna za dohranu i da bi trebalo još malo pričekati.

Isto vrijedi i za boravak u hranilici; ako se beba u hranilici naginje u stranu ili naprijed, a hranilica joj odgovara veličinom i beba je dobro pozicionirala, to je znak da beba još nema potrebnu kontrolu trupa.

  • Samostalno držanje glave i vrata – kontrola glave i vrata podrazumijeva sposobnost držanja glave uspravno i mirno te sposobnost samostalnog okretanja glave od žlice.
  • Stavljanje stvari u usta u sjedećem položaju  – beba aktivno poseže za stvarima u sjedećem položaju i može samostalno prinositi svojim rukama stvari prema ustima i stavljati ih u usta.
  • Interes za hranom  – beba je kognitivno zainteresirana za hranu i spremna je uključiti se u proces dohrane. Pokazuje interes, gleda vas dok jedete, naginje se prema hrani, želi staviti hranu u usta, grabi ju te želi sudjelovati u obroku.

Imajte na umu da interes za hranom nikako nije razlog za krenuti s dohranom ako se pojavio prvi! Uzmite ga u obzir tek kada su se pojavili i drugi znakovi spremnosti.

Što ako beba ne pokazuje znakove spremnosti?

nutrimama ana jelekovac jurkin kada krenuti s dohranom što ako nema znakova spremnosti

Ako je beba napunila 6 mjeseci i ne pokazuje znakove spremnosti nema razloga za brigu. U tom periodu su bebe u jako intenzivnoj fazi rasta i razvoja te je moguće da u par dana svladaju znakove spremnosti.

U tom slučaju pričekajte još koji dan i pokušajte što više jačati bebin trup boravkom na trbuščiću. Ako i nakon tjedan/dva beba i dalje ne pokazuje znakove spremnosti može se polako krenuti s dohranom u formi kašice i svakako konzultirati pedijatra ili fizijatra.

Sve navedene preporuke se odnose na bebe s urednim razvojem. Ako imate bebu s razvojnim odstupanjima, oko početka dohrane konzultirajte tim stručnjaka koji prati bebu. Kod prijevremeno rođenih beba preporučuje se krenuti s dohranom vodeći se korigiranom dobi (6 mjeseci), no u ovom slučaju je najbolje svakoj bebi pristupiti individualno.

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!