Trenutno ne postoje jasne smjernice zdravstvenih organizacija poput ESPGHAN i WHO o konzumaciji gljiva kod bebica i male djece pa se postavlja pitanje kada uvesti gljive u bebinu prehranu?
Iako je na našim prostorima preporuka da se unos gljiva izbjegava do prve, čak i druge godine, u mnogim stranim zemljama preporuke su upravo suprotne – gljive se preporučaju uvesti s početkom dohrane ili oko 10 – 11 mjeseca bebinog života.
Koje su nutritivne vrijednosti gljiva?
Gljive pripadaju posebnoj klasifikaciji radi jedinstvenih bioloških svojstava. Postoji više od 2000 poznatih vrsta gljiva diljem svijeta, a najčešće konzumirana vrsta su svakako šampinjoni.
Gljive su izvrstan prehrambeni izvor brojnih mikronutrijenata, makronutrijenata i drugih bioaktivnih spojeva. Prije svega, gljive su izvrstan prehrambeni izvor visokovrijednih proteina osiguravajući esencijalne aminokiseline i izvrsnu probavljivost proteina, kao i izvor vlakana.
Gljive su jedina namirnica koja nije životinjskog porijekla, a koja sadrži vitamin D, važan nutrijent za koštani i imunološki sustav. Iako komercijalno uzgojene gljive mogu sadržavati manje vitamina D od divljih gljiva, njihovo izlaganje suncu u trajanju od samo 15 minuta prije kuhanja može značajno povećati razinu vitamina D u gljivama.
Također, gljive sadrže i vitamine C, B1, B2, B3, B9 (folna kiselina) i E. Odličan su izvor kalija, željeza, cinka, bakra i selena – svih važnih mikronutrijenata za bebin pravilan rast i razvoj. Gljive sadrže i neke fitonutrijente koji imaju antioksidativno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje.
Sve to dovoljno govori u prilog tome koliko su gljive visokovrijedna namirnica koja zaslužuje svoje mjesto u prehrani bebe.
Prednost i potencijalni rizici kada uvodimo gljive u bebinu prehranu
Brojni navedeni nutrijenti u gljivama mogu pružiti zdravstvene dobrobiti za bebu. Samo neke od njih su jačanje imuniteta, pozitivni učinak na zdravlje srca, antioksidativno, protuupalno, antimikrobno i hepatoprotektivno djelovanje.
Potencijalna alergija na gljive i trovanje gljivama predstavljaju rizike za bebu. Iako moguća, alergija na gljive je rijetka! Gljive sadrže hitin koji može pridonijeti alergijskom odgovoru. No, kuhanjem se hitin razgrađuje.
Nadalje, toksini gljiva su prirodni toksini koji mogu biti prisutni u gljivama, no trovanje gljivama najčešće nastaje zbog konzumacije divljih gljiva. Do trovanja može doći i konzumacijom sirovih ili nedovoljno kuhanih gljiva. Prilikom donošenja odluke o tome hoćete li i kada uvesti gljive svojoj bebi/djetetu uzmite u obzir pozitivne i negativne strane konzumacije gljiva.
Ako se odlučite ponuditi gljive svojoj bebici u periodu dohrane (6 – 12. mjesec) ponudite ih u maloj količini, pratite svoju bebu i postupno povećavajte količinu. Ono što svakako uvelike pomaže izbjegavanju bilo kakvih štetnih učinaka gljiva je poduzimanje mjera opreza prilikom odabira, skladištenja i pripreme gljiva!
Odabir, skladištenje i priprema gljiva
Bebama i djeci nikako ne nudite divlje gljive! Gljive kupujte u trgovinama, na provjerenim mjestima i birajte suhe i čvrste, a izbjegavajte one sluzave, s točkicama ili one koje su potamnile stajanjem.
Nakon kupovine, gljive čuvajte u hladnjaku, najbolje unutar papirnate vrećice i iskoristite unutar 3 – 7 dana. Ako gljive želite zamrznuti, najprije ih skuhajte pa ih onda stavite u zamrzivač i iskoristite unutar mjesec dana. Također, gljive je potrebno prije kuhanja očistiti četkom ili vlažnom krpom. Ako je nužno mogu se kratko isprati pod mlazom tekuće vode.
I najvažnije, kada uvedete gljive u bebinu prehranu svakako je potrebno dobro ih termički obraditi prije nego ih poslužite djetetu! Sirovi šampinjoni mogu sadržavati spoj agaritin, toksin koji može biti kancerogen. No, kuhanje i skladištenje gljiva u hladnjaku ili zamrzivaču može značajno smanjiti razinu agaritina u šampinjonima.
Kako ponuditi gljive bebi?
Gljive zbog svog oblika mogu biti izazovne te je potrebno paziti kako ih serviramo. Tijekom dohrane možete ih servirati u obliku pirea, omleta, rižota ili ponuditi veliku cijelu kuhanu gljivu (bez peteljke i pripremljenu tako da je mekana), a nakon prvog rođendana narezanu samu ili u različitim jelima. Uz serviranje prilagođeno dobi i vještini žvakanja djeteta, pobrinite se za sigurno okruženje za jelo i nadzor, kao i uvijek.
Kako servirati gljive, ali i brojne druge namirnice možeš pogledati na stranici Solid Starts:
I na kraju… Kada odlučite uvesti gljive u bebinu prehranu, vodite se majčinskom intuicijom i onime što smatrate ispravnim. Gljive su predivna namirnica koja uvelike može obogatiti prehranu vaše bebice i donijeti joj brojne zdravstvene dobrobiti no, ako vam pomisao na iste nije privlačna, slobodno pričekajte s uvođenjem i orijentirajte se na druge skupine namirnice.
Izvori i reference:
Ayimbila F., Keawsompong S. (2023) Nutritional Quality and Biological Application of Mushroom Protein as a Novel Protein Alternative. Curr Nutr Rep 12, 290-307.
Kolaček S., Hojsak I., Niseteo T. (2017). Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji. Medicinska naklada, Zagreb.
https://solidstarts.com/foods/mushroom-white-button/
https://wicworks.fns.usda.gov/resources/what-do-i-do-mushrooms
https://nutrition.org/magnificent-mushrooms/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1999629/nutrients
https://definicijahrane.hr/gljive-u-prehrani-djece/
https://www.momjunction.com/articles/mushrooms-for-babies-safety-benefits-recipes_00576623/
https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/can-children-eat-mushrooms/
https://epozytywnaopinia.pl/en/when-and-what-mushrooms-in-the-child%27s-diet