Što je dječji botulizam?
Med može uzrokovati dječji botulizam. Rijetku, ali ozbiljnu bolest koju uzrokuje bakterija Clostridium botulinum proizvodeći botulinum neurotoksine u debelom crijevu. Iako je rizik od ove bolesti nizak, posljedice su ozbiljne te do godine dana bebinog života svakako ne treba bebi davati med.
Spore bakterije koja uzrokuje dječji botulizam otporne su na toplinu te ih termička obrada neće ukloniti.
Što ako je moja beba probala med?
Ako se dogodilo ili se dogodi da beba proba hranu koja sadrži med, najvažnije je da ostanete mirni i da znate da je vjerojatno sve u redu. Ipak, svakako je važno pratiti ako se pojavi simptomi. Simptomi se mogu pojaviti između 3 i 30 dana od izlaganja kontaminiranom medu, a mogu varirati od blagih do teških.
Neki od simptoma su: zatvor, slab plač, slabo sisanje (a time i usporeno hranjenje na bočicu ili dojenje), nemogućnost facijalnih ekspresija, slabi gag refleks, gubitak mišičnog tonusa tako da beba izgleda mlitavo i da ne može držati glavu uspravno.
Med u prehrani djece nakon prve godine života
Nakon prve godine možete krenuti s umjerenim korištenjem meda. Dakle, možete ga uvesti nakon bebinog prvog rođendana, ali i ne morate žuriti s njim. Poželjno je djecu ne izlagati prevelikim količinama slatkog, pa tako ni velikoj količini prirodnih zaslađivača poput meda.
Općenito, u bilo kojoj dobi, poželjno je stavljati naglasak na izvorne i cjelovite namirnice bez pretjeranog uljepšavanja okusa kako bi ih dijete naučilo voljeti, tj. naviknulo se na njihov okus.
Koja je nutritivna vrijednost meda i kakav zdravstveni učinak ima?
Med se često smatra prirodnim lijekom s brojnim pozitivnim učincima na zdravlje, uključujući antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Njegov sastav može varirati ovisno o botaničkom i geografskom podrijetlu, no osnovne komponente ostaju slične.
Uglavnom se sastoji od ugljikohidrata (preko 80%), a ostatak čine vode i proteini. Med sadrži i razne enzime, organske kiseline, vitamine, minerale i fenolne spojeve. U njemu u najvećim količinama pronalazimo vitamine B skupine te vitamin C, a sadrži i važne minerale poput kalcija, kalija, magnezija i fosfora.
Monosaharidi (fruktoza i glukoza) su najvažniji ugljikohidrati u medu, odgovorni za njegovu slatkoću i kalorijsku vrijednost, a sadrži i manje količine složenih ugljikohidrata (disaharidi, trisaharidi i oligosaharidi).
Istraživanja pokazuju blagotvoran učinak meda na zacjeljivanje rana, ublažavanje simptoma gornjih dišnih puteva te smanjenje kašlja i poboljšanje kvalitete sna kod male djece.
Neke od vrsta meda koje se povezuju s pozitivnim zdravstvenim učincima na djecu i odrasle su cvjetni med, med od lipe, majčine dušice, usnača, djeteline, heljde, eukaliptusa, manuke, itd.
Komentar autorice:
I na kraju, med zaista može biti namirnica koja će svojim pozitivnim svojstvima, ali i okusom, obogatiti prehranu djece. No, važno je voditi računa o sigurnosti i umjerenosti njegove konzumacije. Kada krećete s uvođenjem meda u prehranu djeteta, svakako birajte kvalitetni, lokalno proizvedeni med i krenite s manjom količinom.
Med možete umiješati u kaše, pudinge, namaze, smoothie, koristiti kao namaz na waffle ili palačinke, te kao zamjenu za klasični šečer kad radite kolače, torte ili biskvite.
Izvori i reference:
https://solidstarts.com/foods/honey/
Samarghandian S., Farkhondeh T., Samini F. (2017) Honey and Health: A review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res 9: 121-127.
Goldberg B., Danino D., Levinsky Y. i sur. (2023) Infant Botulism, Israel, 2007-2021. Emerg Infet Dis 29, 235-241.
Antonucci L., Locci C., Schettini L., Clemente M.G., Antonucci R. (2021) Infant botulism: an underestimated threat. Infect Dis 53, 647-660.
Oduwole O., Udoh E.E., Oyo-Ita A., Meremikwu M.M. (2018) Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews 10, CD007094.
Palma-Morales M., Huertas J.R., Rodriguez-Perez C. (2023) A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health. Nutrients 15, 3056.