30.09.2024
Kategorija: Dohrana

Kakao za bebe – da ili ne?

Iako čisti kakao zaista može biti divna namirnica, kod beba i manje djece ga je najbolje izbjegavati. Saznajte zašto u ovome članku!
nutrimama kakao za bebe da ili ne
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Iako porijeklom iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike, zapadna Afrika je danas vodeći svjetski proizvođač glavne sirovine za izradu kakaa, kakaovca. Kakaovac sadrži sjemenke poznate kao kakaova zrna. Prah kakaa nastaje mljevenjem tih kakaovih zrna nakon procesa sušenja i prženja.

Danas na tržištu postoje različite vrste kakaa, ali kada govorimo o zdravstvenim prednostima, najčešće mislimo na kakao bez dodanog šećera.

nutrimama nutritivna vrijednost kakaa

Nutritivni profil kakaa

 

Kakao je namirnica koja je izvanredan izvor antioksidansa i drugih biljnih spojeva koji pozitivno djeluju na srce, mozak, živčani sustav i probavu. Također sadrži zdrave masnoće, vlakna, prebiotike te minerale poput željeza, magnezija i cinka.

Unatoč navedenim benefitima kakaa, postavlja se pitanje:

Smiju li bebe i mala djeca konzumirati kakao?

U periodu dohrane bi kakao bilo najbolje preskočiti! Kakao sadrži kofein, teobromin i druge tvari koje imaju stimulirajući efekt. Kofein i teobromin pokazuju utjecaj na djetetov razvoj, ponašanje i živčani sustav.

Velike količine kofeina povezane su s nervozom, problemima sa spavanjem i apetitom, a mogu pogoršati i refluks. Bebe i mala djeca podložniji su djelovanju ovakvih tvari, prije svega zbog manje težine, a utjecaj kofeina na ovu populaciju još uvijek nije do kraja razjašnjen.

Kakao bi bilo najbolje u potpunosti izbjegavati do bebinog 12. mjeseca života, a idealno bi bilo čekati do 24. mjeseca. Nakon tog perioda, kakao možete koristiti u umjerenim količinama.

nutrimama kakao za bebe

Pritom je i dalje poželjno u toj dobi izbjegavati proizvode koji uz kakao sadrže i velike količine šećera poput instant kakaa, čokoladnog mlijeka, mliječnih čokolada, slatkiša itd. Previše šećera u prehrani djece povećava rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i zubnog karijesa.

Američka akademija pedijatara (AAP) ne preporučuje konzumaciju kofeina kod male djece.

Dostupna istraživanja ukazuju na to da konzumacija do 2,5 (Health Canada) tj. 3 (EFSA) mg kofeina/kg tjelesne mase dnevno nije povezana sa štetnim učincima kod djece mlađe od 12 godina. Kakao prah možete dodati u smjesu za palačinke, muffine, waffle, smoothie, kaše, domaći puding ili ga koristiti u toplim i hladnim napicima.

nutrimama što s čokoloadom bijela i tamna

Što s čokoladom?

 

Tamna čokolada ima veći udio kofeina, antioksidansa i željeza, a najmanje šećera. S druge strane, bijela čokolada ne sadrži kakao i kofein, ali je obično bogata šećerom.

Što se tiče količine kofeina, 100 g tamne čokolade ima oko 80 mg kofeina, 100 g mliječne čokolade oko 20 mg kofeina, dok bijela čokolada ne sadrži kofein, ali kao što smo već naglasile, sadrži više šećera.
nutrimama rogač

Vjerodostojna zamjena – rogač

Srećom, postoji namirnica koja zbog svoje prirodne arome i slatkoće vjerodostojno zamjenjuje kakao, a bebe ju mogu jesti od početka dohrane (no budite oprezni ako vaša beba ima utvrđenu alergiju na mahunarke). Uzgaja se i u našem podneblju, a prah rogača nastaje prženjem i mljevenjem mahuna rogača.

Rogač je izuzetno bogat hranjivim tvarima i djeluje blagotvorno na probavu. Ne sadrži kofein, a bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima poput kalcija, fosfora i magnezija

U nastavku možeš pronaći rogač koji i sama najviše volim i koristim u svojoj kuhinji:

DM

Komiški rogač; malo krupnije mljeven i ima tipični okus rogača, ne podsjeća okusom na kakao; odličan kao dodatak jogurtu, granoli, kašama za doručak itd.

Saznaj više →

BIO&BIO

Komiški rogač; ima intenzivniji okus i blago podsjeća na kakao; odličan kao dodatak smjesama za palačinke i waffle, smoothie-u, jogurtu, granoli, kašama za doručak, itd.

Saznaj više →

Tvornica zdrave hrane

Rogač iz Italije; ima okus kakaa, skroz je sitno mljeven i intenzivnog je okusa; možete ga koristiti kada želite dobiti okus kakaa npr. u sladoledima, kolačima, pudingu itd.

Saznaj više →

Komentar autorice:

Rogač ima odličan okus te nema razloga da ne iskoristite sve blagodati ove namirnice i uvrstite ju u prehranu svoje bebe ili malog djeteta kao zamjenu za kakao!

Istražite mogućnosti rogača kao adekvatne zamjene za kakao!

Izvori i reference:

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

Mini tečaj

Sigurno kroz hranjenje

Tečaj izbirljivosti

Tečaj o prehrani
newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!