28.01.2024
Kategorija: Dohrana

Kako spriječiti zatvor kod beba?

Zatvor kod beba jedan je od najčešćih izazova u avanturi dohrane, bez obzira na to koju metodu uvođenja dohrane (kašice ili komadi) odaberete.
ana jelekovac jurkin nutrimama kako spriječiti zatvor kod beba featured slika
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

S uvođenjem dohrane dolazi do značajnih promjena u probavnom sustavu bebe poput promjene u boji, konzistenciji, mirisu, izgledu i učestalosti stolice, a moguć je i zatvor kod beba. Također, komadi hrane u stolici potpuno su uobičajena i normalna pojava.

U ovom periodu beba još nema razvijenu vještinu žvakanja i tek ju treba savladati pa je to samo jedan od mogućih uzroka pojave komadića u stolici.

Što se tiče učestalosti stolice, svaka beba je drugačija pa će tako neke dojene bebe prije uvođenja dohrane imati par stolica dnevno, dok neke neće imati stolicu danima. Oboje je normalno sve dok beba nema tegoba. No, kada krene jesti učestalost stolice bi se trebala izregulirati, a idealno bi bilo kada bi beba imala stolicu svaki ili svaki drugi dan.

Što predstavlja zatvor kod beba?

Zatvor kod beba je najčešći gastrointestinalni problem kod bebica kada kreću s dohranom. Najvažniji faktor u dijagnosticiranju zatvora je konzistencija stolice, a to bi bila suha, tvrda stolica u obliku kuglica ili peleta koju dijete teško izbacuje. Također, mogući su i simptomi izostanka stolice, pretjerane napuhnutosti, plinova neugodnog mirisa, nepotpunog pražnjenja, napuhnutog i tvrdog trbuščića te gubitka apetita.

 

Neki od mogućih uzroka zatvora su:

 •  Nezreo probavni sustav – prerano uvođenje dohrane
 •  Zadržavanje stolice
 •  Hrana koja doprinosi zatvoru
 •  Suplementi željeza i neki drugi lijekovi
 •  Osjetljivost na hranu
 •  Smoothie
 •  Nezrela crijevna mikroflora
 •  Adaptirano mlijeko koje bebi ne odgovara
 •  Pozitivna obiteljska anamneza
 •  Prijevremeno rođenje bebe
 •  Periodi u kojima je beba bolesna te jede i pije manje
ana jelekovac jurkin nutrimama kako spriječiti zatvor kod beba
Kada beba kreće s dohranom važno je hranu uvoditi polako te postepeno povećavati količinu kako bi se bebin probavni sustav naviknuo na potpuno novu i izazovnu ulogu. Naglo smanjivanje količine mlijeka te velike količine hrane, svakako su faktori koji mogu značajno doprinijeti razvoj zatvora i probavnih tegoba.

Također, od iznimne je važnosti u svaki obrok uključiti zdrave masnoće. Masti su nam jako bitne u prehrani beba, prije svega za kognitivni rast i razvoj, i njih u prehrani beba nikako ne ograničavamo. Dapače, svaki obrok koji nudimo bebi bi trebao sadržavati umjerene količine zdravih masnoća.

nutrimama važnost crijevne mikroflore

Važnost crijevne mikroflore

Probava i apsorpcija su osnovne funkcije crijeva koje omogućuju djetetov rast i razvoj. „Sve bolesti počinju u crijevima.“ Hipokratova je rečenica koja dovoljno govori o važnosti crijevne mikroflore te njezine povezanosti s razvojem brojnih bolesti. Prema današnjim spoznajama crijevna mikroflora postaje stabilna oko treće godine djetetovog života zbog čega je nutritivno kvalitetna dohrana i prehrana u ranom djetinjstvu od iznimne važnosti.

Za podržavanje zdravlja bebine crijevne mikroflore u prehranu je svakako poželjno uvrstiti hranu bogatu dobrim bakterijama i prebioticima (koji služe kao hrana za dobre bakterije).

Hrana bogata dobrim bakterijama podrazumijeva kefir, probiotički jogurt, kiseli kupus te drugo prirodno fermentirano povrće  itd., dok hrana bogata prebioticima podrazumijeva luk, češnjak, šparoge, leću itd.

nutrimama hrana koja može potencirati zatvor kod beba

Hrana koja može potencirati zatvor kod beba

 • previše namirnica bogatih topivim vlaknima odjednom (povrće, voće, žitarice)
 • BRAT food (nezrela banana, riža i rižine pahuljice, kuhana jabuka i sok od jabuke, kruh i proizvodi od bijelog brašna)
 • pasterizirani mliječni proizvodi (pogotovo mlijeko i sir)
 • hrana obogaćena željezom (rižine pahuljice, žitne pahuljice za bebe i sl.)

Hrana koja pomaže kod zatvora

 • koštuničavo voće (suhe šljive, šljive, breskve, kruške, nektarine, mango, trešnje, višnje, marelice)
 • zdrave masnoće (neka budu prisutne u svakom obroku – maslinovo, kokosovo, laneno ulje, ghee, maslac, avokado, žumanjak, orašidi, sjemenke itd.)
 • voda (ponuditi malo nakon obroka)
 • chia sjemenke
 • fermentirana hrana (kefir, probiotički jogurt, kiselo zelje, prirodno fermentirano povrće)
nutrimama hrana koja pomaže kod zatvora bebe
nutrimama savjeti za ublažavanje zatvora

Ostali savjeti za ublažavanje zatvora

Zamijenite rafinirane žitarice cjelovitima poput prosa, kvinoje, heljde, zobi, amaranta itd. Uvedite probiotike i prebiotike (uvesti u dogovoru sa pedijatrom, farmaceutom ili nutricionistom ako za to postoji potreba).

Predlaže se uvesti male količine čaja od komorača (par gutljaja nakon obroka, obavezno paziti na količinu kako količina čaja ne bi utjecala na smanjenje količine majčinog ili adaptiranog mlijeka koju beba pije). Topla kupka je uvijek dobra ideja barem jednom na dan iz više razloga, a pomaže opustiti bebine trbušne mišiće olakšavajući bebi pražnjenje crijeva.

Odvojite vrijeme da nježno masirate bebin trbuščić i radite motoričke vježbe i kretnje “bicikliranja” bebinim nožicama. Sve to pozitivno djeluje na mišiće i pomaže spriječiti zatvor kod beba.

Chia puding

Recept koji podržava probavu – Dobar tek!

nutrimama recept chia puding
Sastojci:
 • ½ – 1 žličica chia sjemenki*
 • 4x više tekućine (najbolje kokosovo mlijeko iz limenke, a možeš koristiti i svoje mlijeko ili kozji ili kravlji kefir)
 • 1 – 2 žličice usitnjenih pečenih šljiva ili kruški
 • veći prstohvat rogača

*chia sjemenke možete uvesti s početkom dohrane, ali polako i postepeno (1/2 žličice za početak). S vremenom možete lagano povećavati do 1 žličice, ali uvijek prethodno namočenu

Vrijeme pripreme

10 minuta

Porcije

1 baby porcija

Chiu namočite u željenoj tekućini i ostavite preko noći u frižideru. Voće operite, očistite i narežite na veće dijelove, možete ga peći na tavi na kokosovom ulju/ maslacu ili u pećnici. Ujutro u chia puding dodajte usitnjeno voće i rogač te sve dobro promiješajte.

Poslužite bebi tako da jede ručicama ili sa žličicom.

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!