20.06.2023
Kategorija: Dohrana

Kako uvoditi i birati namirnice za dohranu?

Mnoge majke brine kada krenuti, kojim tempom prilagođavati, te na koncu koje točno namirnice za dohranu davati svojem djetetu.
nutrimama ana jelekovac jurkin kako uvoditi i birati namirnice za dohranu
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Sigurno ste čuli za pravilo uvođenja svake namirnice za dohranu po 3 – 5 dana.

No, pitanje je, je li to zaista potrebno?

Za većinu beba i za većinu namirnica, ovakav oprez kod uvođenja nije potreban. Štoviše, ovakav način može negativno utjecati na prihvaćanje dohrane, prehrambene navike te kasniju izbirljivost. Naravno, ovo se ne odnosi na visoko alergene namirnice.

Kada tek krećete s dohranom, prvih par dana možete uvoditi po jednu novu namirnicu svaki dan, uz dodatak zdravih masnoća. Nakon par dana, ako beba nema nikakvih tegoba i reakcija, slobodno krenite kombinirati namirnice i raditi kompletne tj. uravnotežene obroke, a možete uvoditi i po 2, 3 nove nisko alergene namirnice dnevno.

Najvažnije je da pratite svoju bebu i da način uvođenja novih namirnica prilagodite i sebi i bebi. Nađite tempo koji će vam odgovarati i u kojem ćete se osjećati dobro, a opet pratiti generalne smjernice.

U slučajevima kada je beba jako osjetljiva, ima ekceme, jak refluks, bljucka ili ima već postojeću osjetljivost ili alergiju na hranu, namirnice za dohranu svakako treba uvoditi sporije.

Koje namirnice za dohranu nuditi ?

Na samom početku, ali i tijekom cijelog perioda dohrane, stavite naglasak na namirnice koje su:

  • Bogate željezom i cinkom
  • Bogate zdravim masnoćama
  • Lako probavljive te raznolike, svježe i sezonske
  • Kvalitetnog i provjerenog porijekla

te, na kraju, namirnice koje vi kao obitelj volite i često jedete.

Povrće i voće

nutrimama kako uvoditi i birati namirnice za dohranu voće i povrće

Nudite raznoliko sezonsko povrće i voće poput mrkve, korabice, tikvice, jabuke, kruške itd. Usredotočite se na povrće koje čini kvalitetan izvor ugljikohidrata kao što je korjenasto i gomoljasto povrće te tikve. Neka tanjur bude što bogatiji različitim bojama jer svaki pigment nosi svoje dobrobiti za zdravlje. Prednost svakako dajte sezonskom voću i povrću, no vaša beba može jesti i ono zamrznuto.

 

Patlidžan i rajčica mogu smetati nekim bebama i uzrokovati osip, no najčešće se radi o kontaktnom osipu. Također, neke bebe će biti osjetljive na citruse, jagode i drugo kiselo voće pa ih uvodite postepeno i pratite svoju bebu.

Zdrave masnoće

nutrimama kako uvoditi i birati namirnice za dohranu zdrave masnoće

Zdrave masnoće uklopite u svaki bebin obrok, a prednost dajte ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Možete kombinirati i druge vrste hladno prešanih ulja i namirnica bogatih masnoćama poput ghee maslaca, maslaca, lanenog ulja, sjemenki, orašastih plodova* itd.

Izrazito nutritivno bogata namirnica su jaja* koja također sadrže zdrave masnoće. Pritom imajte na umu da su jaja slobodnih kokoši puno bogatija važnim DHA masnoćama.

Meso i riba*

nutrimama kako uvoditi i birati namirnice za dohranu meso i riba

Naglasak stavite na kvalitetu i porijeklo mesa, a svojoj bebi možete nuditi razne vrste poput teletine, junetine i piletine, ali i koštanu srž i iznutrice koje su nutritivno jako bogate namirnice za dohranu. Vaša beba ne mora svakodnevno jesti meso, no ove namirnice čine koncentrirani izvor cinka i hem željeza koje se apsorbira bolje od ne-hem željeza prisutnog u biljnim namirnicama.

Birajte ribu* koja je svježa i kvalitetna, no vaša beba može jesti i onu smrznutu ili konzerviranu (pritom birajte konzerve koje su BPA-free, u maslinovom ulju ili vlastitom soku i, po mogućnosti, bez soli). Izbjegavajte velike ribe poput tune, sabljarke i morskog psa zbog velike količine žive. Prednost dajte maloj plavoj ribi (srdela, skuša, inćuni) u odnosu na bijelu.

Pseudožitarice, mahunarke i žitarice

nutrimama kako uvoditi i birati namirnice za dohranu žitarice

Nakon što vaša beba jede i dobro podnosi sve nabrojane skupine namirnica neko vrijeme možete postupno uvoditi i pseudožitarice (kvinoja, amarant, heljda itd.), mahunarke (grah, leća, slanutak itd.) i žitarice (pir, zob, riža, pšenica itd.).

Koje namirnice za dohranu treba izbjegavati ?

Tijekom dohrane izbjegavajte namirnice opasne za bebino zdravlje, namirnice koje teksturom i oblikom mogu izazvati gušenje te namirnice koje bebama nisu potrebne i ne doprinose razvoju kvalitetnih prehrambenih navika.

Namirnice za dohranu koje svakako treba izbjegavati do prve godine su:

  • kravlje mlijeko (i mlijeko drugih sisavaca) kao piće i u značajnim količinama
  • med
  • nedovoljno pečeno meso i ribu, sirove mliječne proizvode nepoznatog porijekla, neprovjerene morske plodove, sirove s plijesni i sl.

Probajte izbjegavati i visoko procesuiranu hranu (rižine pahuljice, baby pahuljice, keksi itd.), hranu s puno soli (mesni proizvodi, sirevi, konzervirana hrana, pekarski proizvodi itd.) i/ili šećera, rafinirana biljna ulja (suncokretovo, repičino itd.), sokove, zaslađene čajeve, instant zaslađene čajeve, gazirana pića, velike količine hrane tretirane pesticidima i sličnim kemikalijama te hrane koja sadrži aditive, konzervanse, pojačivače okusa i sl.

Imajte na umu da je svaka beba drugačija i da će nekad biti potrebno pojedine namirnice za dohranu ponuditi više puta kako bi ih beba prihvatila. Istraživanja pokazuju da je u pravilu potrebno čak 15 izlaganja jednoj namirnici kako bi ju beba prihvatila.

I zato, u cijeloj ovoj avanturi budite strpljivi i nježni i dajte i bebi, ali i sebi, dovoljno vremena i prilike za učenje i navikavanje.

*Alergene namirnice za dohranu

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!