U Nutrimami nikad ne promičemo zastrašivanje, demoniziranje hrane i odlazak u krajnost, ali ono što promičemo je informiranost i svjesnost o nekim temama jer tako bez straha možemo donositi odluke koje zaista i kratkoročno i dugoročno podržavaju naše i zdravlje naše djece.
Jedna takva tema je upravo tema akrilamida s obzirom da znamo da su pomfrit i krumpir jedan od najdražih obroka kojeg kod toddlera da pitali. Upravo zato, u današnjem tekstu donosimo ti više informacija o tome kako smanjiti izloženost ovom potencijalno štetnom spoju i kako mudrije navigirati ovom temom.
Što je akrilamid?
Akrilamid je štetan kemijski spoj kojega su 2002. godine otkrili švedski znanstvenici. Nastaje tijekom termičke obrade hrane koja je bogata škrobom na temperaturama iznad 120 °C poput prženja i pečenja. Ova kemijska reakcija, poznata kao Maillardova reakcija, odgovorna je za smeđu boju i bogat okus hrane, ali i za nastanak akrilamida.
Prisutnost akrilamida u hrani privlači značajnu pozornost iz razloga što je prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) klasificiran kao skupina 2A tj. „vjerojatni kancerogen za ljude“. Također, istraživanja ukazuju na to da dugotrajna izloženost akrilamidu može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, uključujući rak.
Tijekom metabolizma akrilamida u organizmu može nastati glicidamid, spoj koji može izazvati mutacije i oštetiti DNA.
Iako se akrilamid ne zadržava dugoročno u tijelu jer se izlučuje mokraćom, kronična izloženost ovom spoju kroz prehranu povećava rizik od štetnih učinaka, posebno kod redovite konzumacije velikih količina hrane bogate akrilamidom.
Smanjenjem unosa takve hrane smanjujemo izloženost ovom potencijalno opasnom spoju.
Gdje možemo pronaći akrilamid?
Akrilamid se najčešće može pronaći u: prženom krumpiru, čipsu, kruhu, tostu, dvopeku, keksima, krekerima, žitaricama za doručak, kavi i zamjenama za kavu, itd. Prisutan je i u dimu cigareta pa je svakako poželjno izbjegavati izlaganje djece pasivnom pušenju.
No, glavni način na koji su bebe i mala djeca izloženi akrilamidu je putem hrane koju konzumiraju.
Kako izbjeći akrilamid u prehrani beba i male djece?
Iako se akrilamid nalazi u hrani koju konzumiraju svi, bebe i djeca su najosjetljivija skupina na izloženost akrilamidu zbog manje tjelesne mase, veće količine konzumirane hrane po kilogramu tjelesne mase te prehrani koja često uključuje proizvode bogate škrobom poput prženih krumpirića, krekera, grickalica i žitarica za doručak.
Kako smanjiti akrilamid u prehrani vaše obitelji?
Nemoguće je u potpunosti ukloniti akrilamid iz termički obrađene hrane koja sadrži škrob, no možemo smanjiti njegovu količinu određenim postupcima. Postoje praktični savjeti za smanjenje unosa akrilamida, osobito kod pripreme hrane za djecu:
Priprema hrane
Izbjegavajte zagorjelu hranu
Skladištenje krumpira
Pridržavajte se pravila raznolike i uravnotežene prehrane
Komentar autorice:
Iako ga je nemoguće u potpunosti izbjeći, pravilnim načinima pripreme hrane i češćim odabirom zdravijih načina termičke obrade i nutritivno bogate hrane njegovu prisutnost uvelike možemo smanjiti čime smanjujemo potencijalni rizik za zdravlje cijele obitelji, a posebno one najosjetljivije skupine, a to su bebe i mala djeca.
Više ovakvih korisnih, stručnih i provjerenih informacija pronađi u nekom od Nutrimama tečajeva.
Izvori i reference:
Boyaci-Gunduz C.P. (2022) Acrylamide exposure of infants and toddlers through baby foods and current progress on regulations. Current Opinion in Food Science 46: 100849. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214799322000510
EFSA: AKRILAMID U HRANI Što je to? Kako ga možemo smanjiti? https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2021/09/Infografika_Akrilamid-u-hrani.pdf
EFSA. Acrylamide in food. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/acrylamide150604.pdf
https://www.bioinstitut.hr/blog/kemija/kako-smanjiti-kolicine-akrilamida-prehrani-75/
Želite naučiti više o dohrani bebe?
Tečaj dohrane
Knjiga o dohrani
Mini tečaj
Tečaj izbirljivosti
Tečaj o prehrani