30.01.2025
Kategorija: Dohrana

Krumpirići, pomfrit, pommes – što je važno znati?

Krumpirići ili pomfrit su čest dodatak jelima u raznoraznim kategorijama restorana i imbisa. Što je važno znati o njima u vidu prehrane?
nutrimama krumpirići pomfrit pommes što je važno znati o toj hrani featured image
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

U Nutrimami nikad ne promičemo zastrašivanje, demoniziranje hrane i odlazak u krajnost, ali ono što promičemo je informiranost i svjesnost o nekim temama jer tako bez straha možemo donositi odluke koje zaista i kratkoročno i dugoročno podržavaju naše i zdravlje naše djece.

Jedna takva tema je upravo tema akrilamida s obzirom da znamo da su pomfrit i krumpir jedan od najdražih obroka kojeg kod toddlera da pitali. Upravo zato, u današnjem tekstu donosimo ti više informacija o tome kako smanjiti izloženost ovom potencijalno štetnom spoju i kako mudrije navigirati ovom temom.

Što je akrilamid?

Akrilamid je štetan kemijski spoj kojega su 2002. godine otkrili švedski znanstvenici. Nastaje tijekom termičke obrade hrane koja je bogata škrobom na temperaturama iznad 120 °C poput prženja i pečenja. Ova kemijska reakcija, poznata kao Maillardova reakcija, odgovorna je za smeđu boju i bogat okus hrane, ali i za nastanak akrilamida.

Prisutnost akrilamida u hrani privlači značajnu pozornost iz razloga što je prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC) klasificiran kao skupina 2A tj. „vjerojatni kancerogen za ljude“. Također, istraživanja ukazuju na to da dugotrajna izloženost akrilamidu može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema, uključujući rak.

Tijekom metabolizma akrilamida u organizmu može nastati glicidamid, spoj koji može izazvati mutacije i oštetiti DNA.

Iako se akrilamid ne zadržava dugoročno u tijelu jer se izlučuje mokraćom, kronična izloženost ovom spoju kroz prehranu povećava rizik od štetnih učinaka, posebno kod redovite konzumacije velikih količina hrane bogate akrilamidom.

Smanjenjem unosa takve hrane smanjujemo izloženost ovom potencijalno opasnom spoju.

nutrimama krumpirići pomfrit pommes što je akrilamid porcija pomfrita na stolu

Gdje možemo pronaći akrilamid?

Akrilamid se najčešće može pronaći u: prženom krumpiru, čipsu, kruhu, tostu, dvopeku, keksima, krekerima, žitaricama za doručak, kavi i zamjenama za kavu, itd. Prisutan je i u dimu cigareta pa je svakako poželjno izbjegavati izlaganje djece pasivnom pušenju.

No, glavni način na koji su bebe i mala djeca izloženi akrilamidu je putem hrane koju konzumiraju.

Imajte na umu da tamnija boja i intenzivan miris pržene hrane podrazumijevaju veću količinu akrilamida u toj hrani. Što je veća temperatura i duže vrijeme termičke obrade, to je veća i koncentracija akrilamida.
nutrimama grickalice u prehrani

Kako izbjeći akrilamid u prehrani beba i male djece?

Iako se akrilamid nalazi u hrani koju konzumiraju svi, bebe i djeca su najosjetljivija skupina na izloženost akrilamidu zbog manje tjelesne mase, veće količine konzumirane hrane po kilogramu tjelesne mase te prehrani koja često uključuje proizvode bogate škrobom poput prženih krumpirića, krekera, grickalica i žitarica za doručak.

nutrimama kuhanje vodom kako bi se izbjeglo akrilamide

Kako smanjiti akrilamid u prehrani vaše obitelji?

Nemoguće je u potpunosti ukloniti akrilamid iz termički obrađene hrane koja sadrži škrob, no možemo smanjiti njegovu količinu određenim postupcima. Postoje praktični savjeti za smanjenje unosa akrilamida, osobito kod pripreme hrane za djecu:

nutrimama ikona aktivnost

Priprema hrane

Hranu bogatu škrobom (krumpir, kruh i sl.) pržite ili pecite do zlatno ili svijetlo žute boje, a ne tamno smeđe. Kuhanje na pari, u vodi ili pirjanje ne stvara akrilamid. Općenito, akrilamid se ne nalazi u namirnicama koje su kuhane ili termički obrađene na temperaturi nižoj od 120 °C. Prilikom pripreme zapakirane hrane (npr. pomfrit) slijedite upute proizvođača za pripremu kako bi se izbjegla nepotrebno duža termička obrada.
nutrimama ikona vlastiti primjer

Izbjegavajte zagorjelu hranu

Primjerice, zagoreni tost, tamniji čips, tamniji dijelovi prženih krumpirića i sl.
nutrimama ikona lijepa atmosfera

Skladištenje krumpira

Sirovi krumpir skladištite na tamnom, hladnom mjestu na temperaturama iznad 6 °C kako bi izbjegli stvaranje većih količina slobodnih šećera u krumpiru, pogotovo ako ga namjeravate pržiti ili peći. Držanje krumpira u hladnjaku povećava količinu šećera što može povećati proizvodnju akrilamida tijekom termičke obrade iznad 120 °C.
nutrimama ikona makni fokus s hranjenja

Pridržavajte se pravila raznolike i uravnotežene prehrane

Osigurajte nutritivno bogat jelovnik s puno cjelovitih namirnica poput voća, povrća, žitarica, ribe i sl., a grickalice, prženi krumpirići i sl. hrana koja sadrži akrilamid neka bude zastupljena u ograničenoj količini.

Komentar autorice:

Iako ga je nemoguće u potpunosti izbjeći, pravilnim načinima pripreme hrane i češćim odabirom zdravijih načina termičke obrade i nutritivno bogate hrane njegovu prisutnost uvelike možemo smanjiti čime smanjujemo potencijalni rizik za zdravlje cijele obitelji, a posebno one najosjetljivije skupine, a to su bebe i mala djeca.

Više ovakvih korisnih, stručnih i provjerenih informacija pronađi u nekom od Nutrimama tečajeva.

Izvori i reference:

Boyaci-Gunduz C.P. (2022) Acrylamide exposure of infants and toddlers through baby foods and current progress on regulations. Current Opinion in Food Science 46: 100849. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2214799322000510

EFSA: AKRILAMID U HRANI Što je to? Kako ga možemo smanjiti? https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2021/09/Infografika_Akrilamid-u-hrani.pdf

EFSA. Acrylamide in food. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/acrylamide150604.pdf

https://www.bioinstitut.hr/blog/kemija/kako-smanjiti-kolicine-akrilamida-prehrani-75/

https://www.hapih.hr/akrilamid-tamna-strana-kruha/

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

Mini tečaj

Sigurno kroz hranjenje

Tečaj izbirljivosti

Tečaj o prehrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!