21.03.2024
Kategorija: Dohrana

Smiju li bebe jesti špinat?

U ovoj priči o nitratima, nitritima i podgrijavanju namirnica saznat ćeš da li može tvoje dijete jesti špinat.
nutrimama smije li moje dijete jesti špinat
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Ako imaš bebu ili manje dijete, vjerujem da si čula puno informacija o tome koje namirnice beba smije, a koje ne smije jesti.

Isto tako, vjerujem da si puno puta čula da beba smije jesti isključivo svježe kuhanu hranu. Vidim da veliku većinu roditelja ovakve informacije zbunjuju i zabrinjavaju te potiču na detaljno promišljanje o tome smiju li, kada i kako ponuditi namirnice kao što su npr. špinat i drugo zeleno lisnato povrće što svakako avanturu dohrane nekada čini zahtjevnom…

Dio odgovara nalazi se u ovom tekstu i vjerujem da će ti biti zanimljivi i koristan te pojednostaviti ove dileme!

Što su nitrati i nitriti i zašto se uopće brinemo oko njihove prisutnosti u hrani?

Nitrati su spojevi koji su prirodno prisutni u nekom povrću (ponajviše u zelenom lisnatom povrću, poput špinata), a također su sastojak gnojiva te vrsta konzervansa koji se koriste prilikom proizvodnje prerađene hrane, kao što su npr. mesne prerađevine.

Nitrati se pretvaraju u nitrite (djelovanjem enzima u samoj namirnici, djelovanjem vanjskih bakterija prisutnih u hrani ili opet djelovanjem bakterija u našem probavnom sustavu), a u visokim koncentracijama mogu biti štetni po zdravlje jer smanjuju mogućnost prijenosa kisika u krvi tj. mogu uzrokovati methemoglobinemiju, naročito kod osjetljivih pojedinaca kao što su bebe. Ipak, glavni uzročnik ovog sindroma je svakako upotreba onečišćene vode.

Ono što je važno napomenuti to da najveći rizik od ovog sindroma imaju bebe mlađe od 6 mjeseci, a naročito one mlađe od 3 mjeseca.
nutrimama nitrati

Koja hrana sadrži najveće koncentracije nitrata?

Namirnice poput zelenog lisnatog povrća, naročito špinata, te komorača, cikle, tikve i sl., mogu sadržavati visoke koncentracije nitrata.

Postoji li razlog za brigu?

EFSA (European Food Safety Authority) zaključuje da kod većine zdrave djece ne postoji razlog za brigu kod konzumiranja namirnica bogatih nitratima te da benefiti konzumiranja povrća nadmašuju rizik, no isto se ne preporuča djeci koja imaju bilo kakve gastrointestinalne infekcije.

Isto tako, kao što sam već naglasila, povećan rizik od štetnih utjecaja nitrita je svakako kod beba ispod 6 mjeseci, a naročito ispod 3 mjeseca, što je još jedan argument koji ide u prilog tome da se s dohranom kreće tek oko 6 mjeseca života.

nutrimama heljda u dohrani bebe

Kako smanjiti količinu nitrata u obrocima?

Postupanje namirnicama nakon berbe te kuhanje i čuvanje obroka mogu značajno utjecati na količinu nitrata tj. nitrita u povrću, pa tako i u špinatu.

Ono što svakako može smanjiti količinu je:

 

  1. Koristite raznoliko povrće u dohrani svoje bebe
  2. Koristite svježe i neoštećeno povrće
  3. Dobro operite namirnice
  4. Ogulite koru kada je to moguće
  5. Uvijek kratko prokuhajte zeleno lisnato povrće
  6. Uvijek maknite stabljiku, veće žile i vanjske listove zelenog lisnatog povrća
  7. Ovakve namirnica poslužite u obliku komada, umjesto kašica, s obzirom da se pasiranjem količina nitrita povećava i koncentrira
  8. Izbjegavajte čuvanje i podgrijavanje kašica bogatih ovim namirnicama, a ako se odlučite na to, nakon kuhanja ovakvih obroka pokušajte ih što prije ohladiti i spremiti u hladnjak ili zamrzivač (po mogućnosti ih odmah ohladite i spremite)
nutrimama zaključak o špinatu

Zaključak o špinatu

Kao što je rečeno, benefiti konzumiranja povrća nadmašuju rizike koje prisutnost nitrita predstavlja. No, povećan oprez svakako je potreban kod beba mlađih od 6 mjeseci, kao i kod djece koje su trenutno u fazi gastrointestinalnih infekcija.

Isto tako, kada nudite špinat i drugo povrće, pokušajte ga nuditi u komadima, umjesto kašicama, i nemojte ga podgrijavati.

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!