Isto tako, vjerujem da si puno puta čula da beba smije jesti isključivo svježe kuhanu hranu. Vidim da veliku većinu roditelja ovakve informacije zbunjuju i zabrinjavaju te potiču na detaljno promišljanje o tome smiju li, kada i kako ponuditi namirnice kao što su npr. špinat i drugo zeleno lisnato povrće što svakako avanturu dohrane nekada čini zahtjevnom…
Dio odgovara nalazi se u ovom tekstu i vjerujem da će ti biti zanimljivi i koristan te pojednostaviti ove dileme!
Što su nitrati i nitriti i zašto se uopće brinemo oko njihove prisutnosti u hrani?
Nitrati su spojevi koji su prirodno prisutni u nekom povrću (ponajviše u zelenom lisnatom povrću, poput špinata), a također su sastojak gnojiva te vrsta konzervansa koji se koriste prilikom proizvodnje prerađene hrane, kao što su npr. mesne prerađevine.
Nitrati se pretvaraju u nitrite (djelovanjem enzima u samoj namirnici, djelovanjem vanjskih bakterija prisutnih u hrani ili opet djelovanjem bakterija u našem probavnom sustavu), a u visokim koncentracijama mogu biti štetni po zdravlje jer smanjuju mogućnost prijenosa kisika u krvi tj. mogu uzrokovati methemoglobinemiju, naročito kod osjetljivih pojedinaca kao što su bebe. Ipak, glavni uzročnik ovog sindroma je svakako upotreba onečišćene vode.

Koja hrana sadrži najveće koncentracije nitrata?
Postoji li razlog za brigu?
EFSA (European Food Safety Authority) zaključuje da kod većine zdrave djece ne postoji razlog za brigu kod konzumiranja namirnica bogatih nitratima te da benefiti konzumiranja povrća nadmašuju rizik, no isto se ne preporuča djeci koja imaju bilo kakve gastrointestinalne infekcije.
Isto tako, kao što sam već naglasila, povećan rizik od štetnih utjecaja nitrita je svakako kod beba ispod 6 mjeseci, a naročito ispod 3 mjeseca, što je još jedan argument koji ide u prilog tome da se s dohranom kreće tek oko 6 mjeseca života.

Kako smanjiti količinu nitrata u obrocima?
Postupanje namirnicama nakon berbe te kuhanje i čuvanje obroka mogu značajno utjecati na količinu nitrata tj. nitrita u povrću, pa tako i u špinatu.
Ono što svakako može smanjiti količinu je:
- Koristite raznoliko povrće u dohrani svoje bebe
- Koristite svježe i neoštećeno povrće
- Dobro operite namirnice
- Ogulite koru kada je to moguće
- Uvijek kratko prokuhajte zeleno lisnato povrće
- Uvijek maknite stabljiku, veće žile i vanjske listove zelenog lisnatog povrća
- Ovakve namirnica poslužite u obliku komada, umjesto kašica, s obzirom da se pasiranjem količina nitrita povećava i koncentrira
- Izbjegavajte čuvanje i podgrijavanje kašica bogatih ovim namirnicama, a ako se odlučite na to, nakon kuhanja ovakvih obroka pokušajte ih što prije ohladiti i spremiti u hladnjak ili zamrzivač (po mogućnosti ih odmah ohladite i spremite)

Zaključak o špinatu
Kao što je rečeno, benefiti konzumiranja povrća nadmašuju rizike koje prisutnost nitrita predstavlja. No, povećan oprez svakako je potreban kod beba mlađih od 6 mjeseci, kao i kod djece koje su trenutno u fazi gastrointestinalnih infekcija.
Isto tako, kada nudite špinat i drugo povrće, pokušajte ga nuditi u komadima, umjesto kašicama, i nemojte ga podgrijavati.