Tema soli uvijek je aktualna, bilo da razgovaramo o bebama, maloj djeci ili odraslima. Sol, točnije natrijev klorid (NaCl), sadrži natrij – esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela. Natrij sudjeluje u regulaciji tekućina, prijenosu živčanih signala, pokretanju mišića i mnogim drugim procesima.
Iako potreban za zdravlje, prekomjerne količine natrija mogu biti štetne, osobito za bebe i malu djecu.
Kako koristiti sol u dohrani?
Natrij se prirodno nalazi u majčinom i adaptiranom mlijeku, ali i u hrani poput mliječnih proizvoda, jaja, mesa, plodova mora i povrća. Međutim, najveći izvor natrija u našoj prehrani dolazi iz procesuirane hrane koja ima velike količine dodane soli, kao što su pekarski proizvodi, mesne prerađevine, grickalice, slatkiši, gotova jela, razni umaci i sl., i to je skupina koju bi svakako trebalo izbjegavati u periodu dohrane, ali i kasnije.
Već u najranijoj dobi počinju se oblikovati preferencije okusa, a Američka akademija pedijatara (AAP) naglašava kako rano izlaganje beba slanim okusima može utjecati na kasniji razvoj sklonosti prema slanoj hrani što može doprinijeti razvoju pretilosti, hipertenzije i sl. bolesti. No, o utjecaju rane konzumacije soli na zdravlje kasnije svakako su potrebna dodatna istraživanja.
Slanu hranu u dohrani nije potrebno u potpunosti izbjegavati do godine dana, no svakako ju trebamo ograničiti na minimalne količine i rijedak unos!
Bebe dobivaju potrebnu količinu natrija kroz majčino ili adaptirano mlijeko, kao i preko hrane koja prirodno sadrži natrij. No, dosoljavanje bebine hrane i konzumiranje procesiranih namirnica je svakako poželjno izbjegavati. Pripazite na količinu slane hrane u obiteljskim obrocima koje će i beba jesti, ali nemojte se brinuti zbog rijetkih prilika u kojima će beba unijeti male količine soli iz svježe pripremljenih obiteljskih obroka, kao što su npr. nadolazeći blagdani.
Preuranjeno i često izlaganje velikim količinama slane hrane u ranoj dobi može smanjiti interes bebe za istraživanjem drugih okusa. Jako je važno prednost u ovom periodu dati svježim, neprerađenim namirnicama i raznovrsnoj prehrani s različitim bojama, okusima i teksturama.
Ključ je u umjerenosti – slanu hranu ne treba potpuno izbjegavati, ali svakako treba paziti na unos!
Sol u prehrani beba nakon 1. rođendana
Nakon prve godine, kada bubrezi sazriju i beba smanji količine majčinog ili adaptiranog mlijeka, možete početi s uvođenjem manjih količina soli u svježe pripremljene obroke. Ipak, važno je i dalje izbjegavati procesuiranu hranu poput mesnih prerađevina, grickalica i pekarskih proizvoda.
Preporuka je i dalje da korištenje slane hrane bude umjereno i da ne dosoljavate naknadno bebi jelo. Prilikom pripreme obroka za cijelu obitelj, možete odvojiti dio za dijete prije soljenja.
Također, dajte prednost svježim i cjelovitim namirnicama umjesto prerađene hrane koja često sadrži visoke razine soli, a sol možete zamijeniti s drugim začinima i začinskim biljem poput origana, majčine dušice, ružmarina, kadulje i dr. koji osim niskog udjela natrija, imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje.
Komentar autorice:
Ispiranje konzervirane hrane s niskim udjelom natrija poput grahorica i povrća također su jedan od načina na koji možete smanjiti udio natrija u prehrani svoje bebice ili djeteta.
Izvori i reference:
WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.
Mazzuca G, Artusa S, Pietrobelli A, Di Cara G, Piacentini G, Pecoraro L. The Future for the Children of Tomorrow: Avoiding Salt in the First 1000 Days. Children. 2024; 11(1):98. https://doi.org/10.3390/children11010098
https://thebabydietitian.com/2024/05/03/navigating-sodium-intake-in-children/