Kako djeluje zamrzavanje na voće i povrće?
Povrće namijenjeno zamrzavanju blanšira se prije zamrzavanja što uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, tamnjenje i gubitak okusa, a eliminira i mikroorganizme koji bi mogli uzrokovati brže propadanje.
Zamrzavanjem minerali ostaju očuvani, dok dugim kuhanjem, gnječenjem i sl. se mogu izgubiti. Vlakna i antioksidansi također ostaju očuvani u velikoj količini.
Najveći gubitci kod zamrznutog voća i povrća su nutrijenti topivi u vodi poput vitamina B skupine i vitamin C. Blanširanje može uzrokovati gubitak do 50 % vitamina C, no povrće koje se zamrzava i dalje može biti bogatije hranjivim tvarima jer je ubrano na vrhuncu zrelosti.
Također, vitamini skupine B i vitamin C se gube i stajanjem na zraku, svjetlosti, prilikom termičke obrade, dugim pranjem i sl. Vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) su najotporniji na zamrzavanje. Svježe voće i povrće također gubi nutrijente tijekom skladištenja i termičke obrade (ako se obrađuje termički).
Je li zamrznuto voće i povrće lošije od svježeg?
Zamrznuto voće i povrće može biti jednako dobro, a ponekad čak i bolje od svježeg voća i povrća. Dok svježe voće i povrće gubi hranjive tvari tijekom transporta i skladištenja, zamrznuto voće i povrće zadržava većinu svojih nutrijenata jer se brzo zamrzava nakon berbe.
Svježe voće i povrće može izgubiti nutrijente zbog izlaganja kisiku tijekom skladištenja, dok zamrznuti proizvodi zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost.
Kada birati zamrznuto u odnosu na svježe voće i povrće?
- Izvan sezone: kada voće ili povrće nije u sezoni, zamrznuto može biti bolji izbor jer je brano na vrhuncu zrelosti.
- Praktičnost: zamrznuti proizvodi su već oprani i narezani, što može uštedjeti vrijeme.
- Dugotrajnost: zamrznuto voće i povrće traje dulje od svježeg.
- Nutritivna stabilnost: za voće i povrće koje brzo gubi nutrijente nakon berbe, zamrznuti proizvodi mogu biti nutritivno bogatiji od svježih koji su dugo skladišteni.
Kako birati zamrznuto voće i povrće?
Provjerite sastojke
Provjerite pakiranje
Datum zamrzavanja
Konzistencija i boja
Komentar autorice:
Zamrznute namirnice poput voća i povrća može biti odličan izbor, posebno kada svježi proizvodi nisu dostupni ili nisu u sezoni. Najbolje je po potrebi kombinirati njihova svježa i zamrznuta stanja, što može osigurati raznovrsnu i nutritivno bogatu prehranu cijele obitelji tijekom cijele godine.
Kroz organiziranu obiteljsku prehranu moći ćete pomno isplanirati nabavku i korištenje kako zamrznutog, tako i svježeg voća i povrća.
Izvori i reference:
https://edition.cnn.com/2019/05/30/health/frozen-fruit-vegetables-drayer-food/index.html
https://www.diabetesfoodhub.org/articles/fresh-versus-frozen-fruits-vegetables.html
https://fruitsandveggies.org/expert-advice/are-frozen-vegetables-better-than-fresh/
https://www.instagram.com/p/C2oqbpJt9an/
Rickman J.C., Barrett D.M., Bruhn C.M. (2007) Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture 87: 930-944.