20.03.2025
Kategorija: Dohrana

Šećer, smeđi šećer, ksilitol, med ili nešto treće?

Često dobijemo pitanje koji je ‘najzdraviji’ šećer? Bijeli, smeđi, kokosov, brezin šećer, prirodni i umjetni zaslađivači, alkoholni šećeri… Što odabrati?
nutrimama šećer i koju vrstu sladila ili šećera odabrati jagoda i žlica šećera
ana jelekovac jurkin citat

Autorica

Ana Jelekovac Jurkin

Pratite novosti i sadržaj iz svijeta nutricionizma za bebe na mojim društvenim mrežama:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos slobodnih šećera bude manji od 10 % ukupnog dnevnog unosa energije. Kada se radi o maloj djeci, nedostaju istraživanja o dugoročnom učinku konzumacije zaslađivača na zdravlje te vodeće zdravstvene organizacije preporučuju konzumaciju s oprezom.

Razlikujemo nutritivne i nenutritivne zaslađivače.

Nutritivni zaslađivači pružaju energiju tj. kalorije. Toj skupini pripada šećer (glukoza, fruktoza, saharoza), šećerni alkoholi te prirodne zamjene poput meda i javorovog sirupa. Nenutritivni zaslađivači s druge strane sadrže vrlo malo ili nimalo kalorija, puno su slađi od šećera te ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi. Uključuju steviju, sukralozu, acesulfam-K, aspartam, saharin, itd.

Koja je razlika između bijelog i smeđeg šećera?

Bijeli šećer, ili saharoza, najčešći je oblik šećera koji se koristi. S nutritivne strane, bijeli šećer ne sadrži hranjive tvari poput proteina, masti, vitamina ili minerala nego isključivo daje energiju. Iz tog razloga tako unesene kalorije se nazivaju “praznim kalorijama”.

Pretjerana konzumacija bijelog šećera povezuje se s povećanim rizikom od razvoja karijesa, pretilosti i drugih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, masne jetre itd.

Smeđi šećer često se smatra boljom opcijom, no razlike su zapravo minimalne.

Smeđi šećer sadrži tragove minerala poput kalija, kalcija i željeza, no u količinama premalenima da bi imale značajan utjecaj na zdravlje. Također, manje je sladak od bijelog šećera, što može potaknuti njegovu veću upotrebu.

nutrimama umjetni zaslađivači i zamjene za šećer osoba stavlja aspartam u kavu

Što su umjetni zaslađivači i stevija?

Acesulfam-K, aspartam, ciklamat, saharin i sukraloza samo se neki od nenutritivnih zaslađivača koje je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila za konzumaciju. Umjetni zaslađivači su često stotine puta slađi od šećera zbog čega se koriste u jako malim količinama.

Njihova se upotreba temelji na smanjenju unosa kalorija i održavanju razine šećera u krvi, a koriste se u brojnim prehrambenim proizvodima poput slatkiša, žvakaćih guma, različitih napitaka, kao i onima s oznakom “bez šećera” ili “dijetalna”.

EFSA i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) navode kako su umjetni zaslađivači sigurni u ograničenim količinama za zdrave ljude, no ukazuju na oprez kada se radi o maloj djeci radi nedovoljnog broja istraživanja.

Stevija ne pripada skupini umjetnih zaslađivača, no zbog toga što ne sadrži kalorije uklopljena je u ovo poglavlje. Stevija je prirodni zaslađivač dobiven iz biljke Stevia rebaudiana. Popularna je zamjena za šećer jer ne sadrži kalorije i jako je slatka (do 200 puta slađa od šećera) zbog čega je potrebna mala količina.

S obzirom na to da nedostaju istraživanja o dugoročnim učincima konzumacije stevije na zdravlje djece, da zaslađivači općenito mogu smanjiti unos raznolike i cjelovite hrane u prehrani beba i male djece te da stevija kod odraslih može izazvati nuspojave poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine itd., preporučuje se odgoditi uvođenje stevije do navršene druge godine života. Čak i nakon toga, preporučljivo je ograničiti količinu u prehrani.

nutrimama šećerni alkohol kao alternativa

Što je šećerni alkohol?

Osim umjetnih zaslađivača, u proizvodima “bez šećera” često se koriste šećerni alkoholi poput eritritola, ksilitola i maltitola. Iako se šećerni alkoholi dobivaju iz voća i povrća, većina komercijalnih šećernih alkohola proizvedena je sintetski. Šećerni alkoholi sadrže manje kalorija od šećera i ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi.

Manje su slatki od umjetnih zaslađivača. Međutim, povećana konzumacija može uzrokovati probavne smetnje poput nadutosti i proljeva. Posebno osjetljiv može biti dječji probavni sustav pa se preporučuje umjerena upotreba.

Njihov utjecaj na crijevni mikrobiom još uvijek se istražuje.

Neka istraživanja sugeriraju mogućnost narušavanja ravnoteže crijevnih bakterija kod prekomjerne konzumacije. Zdrav crijevni mikrobiom ključan je za imunitet, probavu i opće zdravlje pa je važno ne pretjerivati s bilo kojom vrstom zaslađivača.

Ksilitol, poznat kao brezin šećer, prirodni je zaslađivač s jednakom razinom slatkoće kao običan šećer, ali ima manje kalorija. Glavna prednost ksilitola je što ne potiče karijes, pa se često koristi u žvakaćim gumama i zubnim pastama. Također ima nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim za dijabetičare. Međutim, pretjerana konzumacija može izazvati probavne tegobe, što je općenito problem sa šećernim alkoholima.

nutrimama kokosov šećer

Postoje li prirodni zaslađivači i alternative za šećer?

Kokosov šećer postaje sve popularniji zahvaljujući nižem glikemijskom indeksu i prisutnosti hranjivih tvari poput vitamina C, željeza i fitonutrijenata, a sadrži i inulin. Ipak, te hranjive tvari se unose u vrlo malim količinama. Cjenovno je dosta skuplji od bijelog šećera.

nutrimama prirodni zaslađivač med

Med

Više je od šećera. Bogat je antioksidansima, antimikrobnim spojevima te vitaminima i mineralima. Ipak, nije preporučljiv za djecu mlađu od godinu dana zbog rizika od botulizma.

nutrimama prirodni zaslađivač banana

Banana

Prirodno zaslađuju i sadrže kalij, vitamin B6 i vlakna. Njihova kremasta konzistencija čini ih savršenim za pripremu zdravih slastica poput muffina ili palačinki.
nutrimama prirodni zaslađivač datulaj i sušeno voće

Datulje

Datulje i drugo sušeno voće su prirodni izvori željeza i vlakana, pa mogu doprinijeti povećanju tih nutrijenata, a ne samo zasladiti vaše jelo.

Praktični savjeti za smanjenje šećera

Roditelji često traže jednostavne načine za smanjenje šećera u dječjoj prehrani.
Evo nekoliko prijedloga:

nutrimama ikona upoznati namirnice

Izbjegnite zaslađene napitke

Umjesto popularnih i raznoraznih zaslađenih napitaka, naučite svoje dijete češće koristiti vodu ili čaj bez šećera. Ponudite djeci takav zdravi napitak pri svakoj prilici.

nutrimama ikona omega 3 riba

Domaći voćni jogurt

Pripremajte “voćne jogurte” kod kuće dodajući svježe voće u jogurt umjesto kupovnih voćnih jogurta koji sadrže dodane šećere.
nutrimama ikona lijepa atmosfera

Recepti

Smanjite količinu šećera u svojim receptima kao i onima koje ćete tek primijeniti ili otkriti. Nije komplicirana navika. No, vrlo je učinkovita i zdrava navika.
nutrimama ikona omega 3 riba

Prirodni zaslađivači

Eksperimentirajte s prirodnim zaslađivačima poput datulja ili banana. Zamijenite u receptima svaku instancu klasičnog šećera sa prirodnom alternativom i složite svoju vlastitu zdraviju verziju recepta.
nutrimama ikona lijepa atmosfera

Deklaracije

Birajte proizvode s manje šećera čitajući deklaracije. Možda zvuči kao puno posla, no jednom kad steknete rutinu i prođete kroz svoje uobičajene proizvode, znati ćete što uzimati a što izbjegavati.

Na kraju, ne smijemo zanemariti prirodnu sklonost prema slatkom, što je evolucijski povezano s prepoznavanjem izvora energije. Prekomjerna izloženost hrani bogatoj šećerom (ili zamjenom za šećer) može utjecati na razvoj prehrambenih navika i preferencija sada i u budućnosti.

Komentar autorice:

Izuzetno je važno, a pogotovo u najranijoj dobi kada se razvijaju navike i preferencija te razvija crijevni mikrobiom, prednost dati raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani bogatoj cjelovitim namirnicama, a hranu koja sadrži šećere i sladila koristiti umjereno te prednost u tom slučaju dati prirodnim zamjenama za šećer.

Više provjerenih informacija o prehrani svoje bebe ili djeteta pronađi u Nutrimama tečajevima za bebe i djecu.

Izvori i reference:

Baker-Smith C.M. i sur. (2019) The use of nonnutritive sweeteners in children. Pediatrics 144: e20192765.

Hancock S. i sur. (2020) The consumption of processed sugar- and starch-containing foods, and dental caries: a systematic review. Eur J Oral Sci 128: 467-475.

Nichol A.D. i sur. (2018) Glycemic impact of non-nutritive sweeteners: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Clin Nutr 72: 796-804.

Pham H. i sur. (2019) Acute effects of nutritive and non-nutritive sweeteners on postprandial blood pressure. Nutrients 11: 1717.

Salli K. i sur. (2019) Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients 11: 1813.

Samarghandian S. i sur. (2017) Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res 9: 121-127.

Saraiva A. i sur. (2023) Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications. Int J Environ Res Public Health 20: 3671.

Weber M. i sur. (2022) Analysis of sugar crystal size in honey. MethodsX 18: 101823.

https://www.nutrition.org.uk/nutritional-information/sugar/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/are-sweeteners-safe/

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-sweet-it-all-about-sweeteners

https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/aspartame-and-other-sweeteners-food

https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/sweeteners

https://www.sugarnutritionresource.org/news-articles/brown-vs-white-sugar-what-are-the-differences

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/ask-the-expert/coconut-palm-sugar

https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/food-features/bananas/

https://www.health.harvard.edu/blog/how-healthy-is-sugar-alcohol-202312183002

https://health.clevelandclinic.org/what-to-know-about-sugar-alcohols

https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/kako-zamijeniti-secer-zdravijim-odabirima-13397/

https://solidstarts.com/foods/stevia/

Želite naučiti više o dohrani bebe?

Tečaj dohrane

Knjiga o dohrani

Mini tečaj

Sigurno kroz hranjenje

Tečaj izbirljivosti

Tečaj o prehrani

newsletter sign up image

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim blogovima i novostima iz svijeta Nutri mama, kao i eventualnim pogodnostima poput akcija i novih proizvoda koji će se realizirati kroz usluge i web stranicu!

 

Uspješno ste se pretplatili!